Mantelzorgondersteuning

Lotgenotencontact

Omgaan met iemand die door dementie verandert, vraagt veel van de partner, kinderen of andere naasten. Het kan helpen om mensen te ontmoeten die ook zorgen voor iemand met dementie. De lotgenotengroep komt in principe maandelijks bij elkaar. U krijgt tijdens de bijeenkomsten meer kennis van het ziektebeeld dementie en kunt erover praten met anderen die hetzelfde doormaken. Na aanmelding ontvangt u een persoonlijke uitnodiging. Deelname is gratis.

Duiven/Westervoort – Aanmelden lotgenotencontact:

Voor het lotgenotencontact in Duiven en Westervoort kunt u zich aanmelden via:

  • Hedwig Coppieters, e-mail hedwig.coppieters@ketendementiedeliemers.nl, telefoon 06-11 34 61 13 of
  • Ingeborg Deddens, e-mail ingeborg.deddens@ketendementiedeliemers.nl, telefoon 06-31 66 30 39
  • of stuur een mail naar info@ketendementiedeliemers.nl

Zevenaar
– Aanmelden lotgenotencontact:

Voor het lotgenotencontact in Zevenaar kunt u zich aanmelden via:

  • Arie Wijtsma, e-mail arie.wijtsma@ketendementiedeliemers.nl, telefoon 06-15 64 07 62
  • Ingeborg Deddens, e-mail ingeborg.deddens@ketendementiedeliemers.nl, telefoon 06-31 66 30 39
  • of stuur een mail naar info@ketendementiedeliemers.nl
Lotgenotengroep: Partner van een ‘jong’ iemand met dementie

Is uw partner nog volop actief en heeft hij of zij nu dementie? Dan is er een groep waarin u uw zorgen kunt delen. Want als iemand op jongere leeftijd dementie krijgt, betekent dit veel voor de mensen om hem of haar heen. Als mantelzorger komt er veel op u af en komt u wellicht voor onverwachte problemen te staan. Het kan helpen om met lotgenoten te delen wat u overkomt of er gewoon voor elkaar te zijn. Ook kunnen er thema’s aan bod komen en kunnen daar sprekers voor worden uitgenodigd. U bent van harte welkom om deel te nemen aan de groep. Na aanmelding ontvangt u een persoonlijke uitnodiging. Deelname is gratis, mail gerust bij vragen.

Wanneer?
De gespreksgroep voor partners van een ‘jong’ iemand met dementie, is in principe elke eerste vrijdag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur bijeen bij ‘De Meikever’ in Nieuw-Dijk (bij Didam).

Aanmelden:
Aanmelden kan via het sociaal team: telefoon 0316-29 13 74 (ma t/m vrij tot 12.30 uur) of e-mail info@ketendementiedeliemers.nl

Informatie coronavirus

Het coronavirus is ingrijpend, juist voor mensen met dementie en hun naasten. Hoe voer je een goed gesprek over het coronavirus en de gevolgen daarvan? Bekijk de handreiking van Dementiezorg Voor Elkaar hier: Handreiking Samen beslissen in tijden van corona.

Dementie zorgt ervoor dat iemand geleidelijk verandert. Wanneer dit iemand in uw omgeving betreft, verandert uw omgang met elkaar. De zorg die u voor uw naaste heeft, wordt ook wel mantelzorg genoemd. Hoe kunt u de persoon met dementie het beste benaderen? Wat kunt u beter wel en niet doen? Op de site van Alzheimer Nederland en op Dementie.nl vindt u hierover veel informatie en tips.

Activiteiten

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor het sociale leven, juist voor iemand met dementie. Hoe zorg ik thuis voor structuur, ontspanning en welke activiteiten kunnen we samen ondernemen? Hoe ga ik om met de sociale gevolgen voor mijn naaste in het verpleeghuis? Er zijn twee hulpmiddelen van de Dementieacademie:

Bekijk de tips en informatie voor thuis hier:
Praatplaat Thuis (mantel)zorgen voor iemand met dementie in tijden van Corona.

Bekijk de tips en informatie voor verpleeghuisbewoners: Praatplaat Contact houden met een dierbare in het verpleeghuis ten tijde van Corona.
Soms is informatie alleen niet genoeg en heeft u behoefte aan persoonlijk contact. Regelmatig worden er door de welzijnsorganisaties Caleidoz en Mikado activiteiten georganiseerd om u als mantelzorger te ondersteunen. Kijk op de website van de organisaties om u te informeren over hun aanbod. Daar vindt u ook informatie over aanpassingen als gevolg van de coronamaatregelen.

Ervaringsverhalen