Informatiebank

Alle informatie die u nodig heeft kunt u hier terugvinden. Heeft een een vraag over deze informatie? Dan kunt u ons een bericht sturen en dan nemen wij z.s.m. contact met u op

Begeleiding bij dementie

Praesent tristique magna sit amet purus gravida quis blandit. Adipiscing commodo elit at imperdiet dui accumsan sit amet. Augue ut lectus arcu bibendum at varius vel. Mauris ultrices eros in cursus turpis massa tincidunt. Sed tempus urna et pharetra pharetra massa. Condimentum mattis pellentesque id nibh tortor id aliquet. Sit amet venenatis urna cursus eget nunc scelerisque viverra. Sagittis purus sit amet volutpat. Nunc pulvinar sapien et ligula ullamcorper malesuada. Sit amet consectetur adipiscing elit duis tristique sollicitudin nibh. Donec ultrices tincidunt arcu non sodales neque. Eleifend donec pretium vulputate sapien nec sagittis aliquam malesuada.

De diagnose dementie betekent veel. Voor uzelf, maar ook voor de mensen om u heen. U gaat samen een onzeker pad in en weet niet hoe de ziekte bij u zal verlopen. Dementie verandert uw leven, maar uw ziekte bepaalt niet wie u bent. Voor iedereen is er begeleiding bij (een vermoeden van) dementie beschikbaar. Dit kan een wijkverpleegkundige en/of een casemanager dementie zijn. De casemanager kijkt samen met u en uw netwerk hoe de zorg en ondersteuning voor u kunnen regelen.

Begeleiding door een wijkverpleegkundige

De begeleiding is erop gericht dat u uw leven kunt voortzetten op de manier die voor u belangrijk is[IB1] . De begeleider is voor u en uw naasten het vaste aanspreekpunt. Zij komt bij u thuis en bespreekt bijvoorbeeld met u wat u kunt verwachten, hoe u om kunt gaan met de veranderingen die de ziekte in uw leven veroorzaakt, zij geeft praktische tips die het dagelijks leven makkelijker kunnen maken en geeft u informatie over hulp en ondersteuning wanneer u dat nodig heeft. De begeleider heeft waar nodig ook contact met andere hulpverleners en kan in overleg met u andere hulpverleners inschakelen.

U kunt zelf rechtstreeks contact opnemen met een van de thuiszorgorganisaties in de regio. De wijkverpleegkundige overlegt vervolgens met u wat nodig is in uw situatie. Een verwijzing van de huisarts of de geriater is niet nodig en de kosten worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Natuurlijk kunt u de begeleiding vooraf bespreken met uw huisarts.

Begeleiding van een casemanager Dementie

Een casemanager Dementie kan u ondersteunen bij de veranderingen die de ziekte met zich meebrengen.
De casemanager dementie maakt een afspraak bij u thuis voor een eerste kennismaking
– De casemanager is het aanspreekpunt voor u en uw naasten
– De casemanager geeft informatie, advies en ondersteuning ( welzijn, zorg en wonen)
– U kijkt samen met de casemanager naar passende (zorg)oplossingen
– Begeleiding van mantelzorgers is een taak van een casemanager
– De casemanager onderhoudt contacten met onder andere de huisarts
– Uitgangspunt is dat u zo lang mogelijk veilig thuis kunt blijven wonen

Naast de praktische ondersteuning begeleidt de casemanager ook het psychische traject. In het begin kunt u hierover zelf nog goed meedenken en aangeven wat u wel of niet wilt. Omdat stress het proces van dementie versnelt, creëert de casemanager graag rust en brengt de acceptatie van de nieuwe situatie voor u en uw familie op gang.

De diagnose dementie heeft niet alleen gevolgen voor het leven van degene die de diagnose krijgt, maar zeker ook op dat van u als partner, kind of kleinkind. De casemanager begeleidt de cliënt én diens familie en beantwoordt ook graag uw vragen. Hij of zij staat u graag bij in de acceptatie van de diagnose en het proces dat daarop volgt.

Voor begeleiding van een casemanager dementie kunt u zelf bellen. De namen en telefoonnummers van de casemanagers dementie vindt u hieronder.