Activiteiten Wereld Alzheimer Dag op 21 september 2021

8 sep 2021

Dinsdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dementie. Het taboe doorbreken en zorgen voor meer begrip. Het thema van 2021 is ‘De vele gezichten van dementie’. Mensen met dementie kom je overal tegen. Veel gezichten ontmoeten elkaar overal in de samenleving: in de supermarkt, bij de bakker, de slager, op de markt maar ook in het Alzheimer Café. Dit zijn dan ook de plekken waar de Keten Dementie de Liemers en het Alzheimer Café Zevenaar aandacht zullen vragen voor dementie.

Bloeikaarten met vergeet-mij-nietjes

In en rond de Wereld Alzheimer Dag verspreiden de casemanagers dementie kaarten met zaadjes van vergeet-mij-nietjes. Op de kaarten wordt in het kort uitgelegd hoe men GOED omgaat met mensen met dementie. De kaarten worden op veel verschillende plekken veelal persoonlijk uitgereikt aan voorbijgangers zodat een gesprekje over dementie mogelijk is.

GOED omgaan met mensen met dementie

Op de kaart staat in een paar woorden wat mensen zelf kunnen doen als zij iemand met dementie ontmoeten:
* Geruststellen,
* Oogcontact maken,
* Even meedenken,
* Dank je wel

Op deze manier hoopt de Keten Dementie de Liemers meer aandacht te vragen voor dementie en samen op weg te gaan naar een dementievriendelijke samenleving.

Alzheimer Café

Ook vanuit het Alzheimer Café worden er activiteiten georganiseerd om meer aandacht te vragen voor dementie. Op 28 september 2021 van 19.30 tot 21.00 uur organiseren zij een vrolijke theatervoorstelling in Ontmoetingscentrum De Hooge Bongert (Hooge Bongert 3, Zevenaar).

Wie van de drie heeft dementie?
Een vrolijke voorstelling! Twee zussen en een broer op leeftijd proberen te ontdekken wie van de drie dementie heeft. Ze doen muzikale- en geheugentesten. Ze komen er tot hun eigen tevredenheid achter, maar toch blijft het in het ongewisse of één van de drie dementie heeft en zo ja, wie.

Naast het onderwerp dementie gaat de voorstelling vooral over de communicatie tussen de zussen en de broer. Ze gaan nog altijd met elkaar om zoals in hun kinderjaren. Het is een spel van macht, onmacht en bondjes maken en toch om elkaar geven. Het is een feest van herkenning. Aanmelden kan via alzheimercafe.zevenaar@alzheimervrijwilligers.nl. Het aantal bezoekers dat zich kan aanmelden is beperkt.

Klik hier als u vragen heeft of in contact wilt komen met een van onze casemanagers dementie in de gemeente waar u woont.

Terug naar overzicht