De Gelderlander: nieuwe website voorziet in informatie over dementie

29 aug 2019

In de Gelderlander van 29 augustus 2019 staat een artikel van Gerco Mons over de nieuwe website van Keten Dementie de Liemers.

Aantal dementerenden groeit fors in de Liemers
Gerco Mons 29-08-19, 07:21

ZEVENAAR/ DUIVEN – Het aantal mensen met dementie groeit de komende jaren fors in de Liemers. De verwachting is dat in 2030 ongeveer 3380 inwoners kampen met dementie, nog weer tien jaar later zouden dat er 4420 zijn. Vorig jaar kampten nog 2160 mensen met vormen van dementie. De Liemers telt op dit moment 131.000 inwoners.

De verwachting is dat bijvoorbeeld een gemeente als Duiven van 370 dementerenden in 2018 naar 830 in 2040 gaat groeien; Zevenaar van 760 naar 1500 en Montferland van 640 naar 1200. De cijfers zijn afkomstig van de Alzheimervereniging Nederland. De groei is vooral te wijten aan het stijgend aantal senioren. Maar dementie komt ook steeds vaker voor bij jongeren.

Men wil vooral informatie
Binnen de Liemers zet de Keten Dementie zich in voor mensen die te maken hebben met deze ziekte. De Keten bestaat uit een keur van zorgorganisaties, gemeenten en stichtingen. Vanwege de verwachte stijging van het aantal dementerenden en de toenemende vraag naar informatie wil de Keten fors inzetten op communicatie.

,,We hebben vorig jaar een grote bijeenkomst gehouden van zorgmedewerkers en onze cliënten. We vroegen wat de grootste wens is die er leeft bij cliënten. Op een stond informatie, daarna informatie en daarna nog meer informatie”, zegt ketenregisseur Alie Fokkens. ,,Blijkbaar weten mensen niet goed waar ze terechtkunnen. Dat gebrek aan informatie geldt niet alleen voor mensen die zelf met dementie te maken hebben, maar ook voor hun omgeving: familie, vrienden, kennissen.”

Blijkbaar weten mensen niet goed waar ze terechtkun­nen. Dat gebrek aan informatie geldt niet alleen voor mensen die zelf met dementie te maken hebben, maar ook voor hun omgeving: familie, vrienden, kennissen.
-Alie Fokkens, Ketenregisseur

Nieuwe website
De Keten Dementie heeft een nieuwe website ontwikkeld, die veel uitgebreider is dan de vorige. ,,Onze oude site was nog gemaakt in de tijd dat ouderen zelf nauwelijks op internet actief waren. Dat is nu echt anders”, zegt Fokkens. Een van de uitdagingen is het groeiend aantal mensen met dementie dat thuis woont, in het bijzonder de alleenstaanden. Het sociale netwerk neemt af, waardoor knelpunten ontstaan rond vragen als ‘wie herkent de symptomen’ en ‘wie zorgt voor de juiste hulp’.

Om de tafel met gemeenten
De komende periode wil de Keten met de gemeenten om tafel om de zorg rond dementerenden verder te verbeteren. ,,We werken al heel goed samen. Maar wellicht kan het nog beter. Er komen steeds meer zorgtaken op de gemeenten af en mensen blijven langer thuis wonen. Dan is het goed dat er een goed netwerk is. Wie weet kunnen wij daar een nog positievere rol in spelen.”

Lees hier het artikel op de site van dagblad De Gelderlander.

Terug naar overzicht