Huis van Herinnering – Openluchtmuseum

10 jan 2023

Op het museumterrein van het Nederlands Openluchtmuseum wordt een straat ingericht met typische naoorlogse doorzonwoningen. Een tijdsstraatje van 1960 tot en met 2020. Eén van de huizen is het Huis van Herinnering, met een herkenbare inrichting uit de tijd dat veel mensen met dementie in de kracht van hun leven stonden. Samen met gespecialiseerde partners wordt een programma ontwikkeld waarin de ouderen op een veilige manier herinneringen op kunnen halen. 

Sprekers met een interessant verhaal
Als een van de experts op het gebied van dementie, werden we uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Openluchtmuseum. We werden geïnformeerd en geïnspireerd door de plannen van het Openluchtmuseum door de volgende sprekers:

  • Introductie met Teus Eenkhoorn, directeur-bestuurder
  • Gitta Paans – Nederlands Openluchtmuseum
  • Henning Lindberg – Den Gamle By, Denemarken
  • Annemarie Bolder – European Reminiscence Network
  • Katherine Ruitinga – Stichting Alzheimer Nederland

Ervaring Denemarken
In Denemarken is al een Huis van Herinnering ingericht. We kregen mooie voorbeelden te horen. Zoals “iemand met dementie kwam in een huiskamer uit zijn jeugd, zijn wandelstok werd in de hoek gezet, hij ging rechter op lopen, hij kon zich weer van alles herinneren uit zijn jeugd en voelde zich ook weer veel jonger er volgde een mooi gesprek met zijn naaste. Hij liep vervolgens zonder wandelstok de deur uit. Nog lang heeft hij nagepraat over deze ervaring.”

Huis van Herinnering opent in 2024
Het Huis van Herinnering en een publiekspresentatie Leven met Dementie zullen in 2024 opengaan. In de tussentijd gaat het Openluchtmuseum verder met de plannen en de ontwikkeling, in samenwerking met partners die veel kennis hebben van mensen met dementie. 

Bouw Huis van Herinnering gestart.
Ingerichte kamer uit de jaren zestig
Herinnert u zich deze nog?
Oplevering gepland 2024.
Terug naar overzicht