Mensen een aangenamer leven bezorgen

6 apr 2022

We praten met Judith Pelgrom, sociaal werker bij Caleidoz. Een van de samenwerkende organisaties van Keten Dementie de Liemers. Caleidoz is een welzijnsorganisatie voor mensen van alle leeftijden in de gemeenten Doesburg en Zevenaar. Als sociaal werker is Judith vooral betrokken bij de ouderen. Daar waar het gaat om ouderen met dementie is er direct een link met Keten Dementie de Liemers. 

Op huisbezoek

We merken direct dat Judith veel passie heeft voor haar werk, dus zijn we benieuwd wat haar beweegt. “Via de huisarts, praktijkondersteuner, mantelzorgers, vrijwilligers en andere netwerkpartners komen we in contact met mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Soms zijn mensen eenzaam, zitten ze niet zo lekker in hun vel, hebben ze hulp nodig met hun financiën of beschikken ze niet over vervoer om bijvoorbeeld aan een activiteit deel te nemen. In zo’n geval gaan wij met hen in gesprek. Meestal komen we daarvoor bij iemand thuis. Daar krijgen we eerder een beeld van hun situatie. 

Activiteiten

In de gesprekken is vaak al snel duidelijk waar de behoeftes liggen. Dat kan gaan om advies en informatie of het kan een meer complexe situatie zijn. We kijken dan wat iemand zelf nog kan, wie in hun omgeving kan ondersteunen of iemand het fijn vindt om mensen te ontmoeten. Voor dat laatste bieden we bij Caleidoz tal van mogelijkheden. Denk hierbij aan samen schilderen, biljarten, de computersoos waar men leert met de computer om te gaan, kaarten, samen eten, creatieve activiteiten, fietsen of gewoon gezellig een kop koffie drinken. De activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk, evenals de ondersteuning van de sociaal werkers”. 

Casemanager dementie

“Als we met mensen in contact komen en het gevoel hebben dat iemand (een beginnende vorm van) dementie heeft, nemen we contact op met de casemanager dementie van de Keten Dementie de Liemers, uiteraard in overleg met de cliënt en zijn of haar netwerk. De ondersteuning en begeleiding die te maken heeft met dementie dragen we dan over aan de casemanager. Zij zijn er voor de cliënt en de mantelzorgers. Om te voorkomen dat de mantelzorger overbelast raakt, maken ze ook nogal eens gebruik van de Dagbesteding voor mensen met dementie van Caleidoz. Mensen met dementie voelen zich daar snel thuis en het is fijn voor de mantelzorger om ook wat tijd voor zichzelf te hebben. 

De komst van de casemanager dementie betekent niet dat wij ons terugtrekken. Ook dan kijken we welke mogelijkheden er zijn waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Samen met de casemanagers gaan we uit van zogenaamde sociale benadering. Bij sociale benadering houden we nog meer rekening met de wensen van mensen met dementie.”

Vrijwilligers

Judith vertelt hoe zij in mogelijkheden denkt om mensen te ondersteunen en hun gevoel van welzijn te vergroten. “We hebben bijvoorbeeld een groot netwerk voor ondersteuning en er zijn vrijwilligers die een belangrijke rol spelen bij activiteiten of andere vormen van ondersteuning, zoals in de thuissituatie. Vrijwilligers zorgen voor een echt warm welkom. Ze helpen bij de activiteiten of maken gewoon een gezellig praatje met de mensen. Zoals we voor de corona periode deden hopen we binnenkort weer een leuke bingo te organiseren met vrijwilligers. Vrijwilligers hebben tevens een signalerende functie. Als zij merken dat het minder goed gaat met een bezoeker, of bij een cliënt in de thuissituatie, dan weten ze mijn collega Christel Knaven en mij, als sociaal werkers, goed te vinden. We denken mee of gaan in gesprek met de bezoeker/ cliënt. 

We merken dat vrijwilligers het fijn vinden om flexibel ingezet te worden zodat ze het goed kunnen combineren met andere bezigheden. Dat begrijpen we en daar houden we rekening mee. Mochten mensen interesse hebben om dit zinvolle werk te doen, dan zijn zij van harte welkom.”

Mensen verbinden

Op onze vraag waar voor Judith de uitdagingen liggen en waarom ze haar werk al 18 jaar leuk vindt, merkt ze op: “Het is een uitdaging om in een parttime baan je werk los te laten. Als sociaal werker voel ik me heel verantwoordelijk waardoor ik geneigd ben om ook buiten werktijd door te gaan. Tegelijkertijd geniet ik ervan dat ik contact heb met heel veel verschillende mensen die ik met elkaar in verbinding breng. Het contact met mensen is elke dag weer anders. Je mag een stukje meelopen in het leven van mensen en met hen meedenken hoe je hun leven aangenamer kunt maken. Als dat dan lukt, ben ik blij.

 

Foto: Judith Pelgrom (rechts) met haar collega Christel Knaven

 

Terug naar overzicht