Mini-serie over mensen met dementie

24 nov 2021

Bekijk hier de mini-serie “Voor ik vergeet”

Aflevering 1
Wat als u steeds vaker dingen vergeet. Maar het er niet over wilt hebben? U zwijgt erover in de supermarkt, deelt het niet met vrienden en ook met uw dochter hebt u het er niet over. Hoe gaat een mantelzorger daarmee om?

Aflevering 2
Met vrienden jeu de boules spelen, maar lukt dat nog wel samen op de fiets? Het is voor mensen met dementie belangrijk om actief mee te doen in de maatschappij. Voor mensen met dementie is dit lastiger omdat ze zelf ook merken dat het niet meer vanzelfsprekend is. Het is dan fijn als vrienden ondersteunen. Wat kunt u doen om een ander te ondersteunen?

Aflevering 3
Samen vloggen met uw kleinzoon om herinneringen te bewaren. Wat is uw mooiste herinnering? “De trouwdag met opa! Iemand met dementie wil graag herinnerd worden over de tijd dat men nog volop in het leven stond, want het wordt veel moeilijker om het allemaal na te vertellen. Hoe zou u een herinnering vastleggen?

Aflevering 4
Mensen met dementie hebben veel begeleiding nodig bij het maken en nakomen van afspraken. Dat legt druk en verantwoordelijkheid op hun persoonlijke omgeving. Vaak nemen medewerkers dat ook mee naar hun werk. Als werkgever kunt u hier veel aan doen. Geef iemand de ruimte, rust en een luisterend oor. Hoe gaat u als werkgever om met medewerkers die ook mantelzorger zijn?

Aflevering 5
Als naaste mantelzorger wordt er een beroep op u gedaan voor extra taken en ondersteuning. Dit doet u met liefde maar vraagt wel veel tijd en energie naast uw eigen leven. Soms raakt hierdoor uw leven uit balans. Door het tijdig inschakelen van professionele hulp en meerdere mantelzorgers kunnen taken en energie worden verdeeld. En mede daardoor kunnen mensen zo lang als het kan thuis blijven wonen. Kent u iemand met dementie? Vraag eens of u kunt ondersteunen. Een uurtje per week koffiedrinken, samen boodschappen doen of werken in de tuin, maakt echt het verschil. Wat zou u kunnen betekenen voor een ander?

Terug naar overzicht