Moeder ging met de bus naar Doetinchem

10 feb 2021

De laatste tijd wordt er gelukkig steeds meer aandacht besteed aan een ‘dementie vriendelijke samenleving’. Maar wat bedoelen we daar nou precies mee? Aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk bij onze cliënten in de Liemers, proberen we u op ideeën te helpen zodat ook u kunt meedoen om de Liemers steeds ‘dementievriendelijker’ te maken. Uit onderstaand voorbeeld blijkt hoe belangrijk het is dat burgers weten wat ze moeten doen als ze iemand aantreffen met dementie. 

**************

De telefoon bleef maar overgaan…

Mevrouw X ging op stap. Mevrouw woont in de Liemers, haar zoon in het westen van het land. Hij kan zijn moeder volgen via een GPS-systeem. Op het moment dat de zoon op zijn GPS-keek, zag hij dat moeder haar dagelijkse wandeling maakte. Opeens bleef ze echter staan bij een bushalte en niet lang daarna zag hij haar verder gaan in razend tempo. De zoon vertrouwde de situatie niet en belde zijn moeder. Keer op keer, want ze nam niet op.

Een medereizigster hoorde continu de telefoon overgaan en schatte de situatie goed in. Zij attendeerde mevrouw erop dat haar telefoon steeds ging en vroeg of zij misschien even moest aannemen. Vervolgens kreeg ze de zoon aan de telefoon. De situatie werd uitgelegd. Moeder was op weg vanuit de Liemers naar Doetinchem. De dame die de telefoon had aangenomen, begeleidde mevrouw naar  het politiebureau. Daar werd ze ontvangen met een kop koffie. De dame wachtte met moeder op het politiebureau, totdat de zoon was gearriveerd. 

*************

Landelijke voorbeelden en wat u zelf kunt doen, treft u aan op de website “samen dementievriendelijk“.

Terug naar overzicht