Uitkomst onderzoek mantelzorgers de Liemers bekend

15 feb 2023

Najaar 2022 vroegen we mantelzorgers in de Liemers om een vragenlijst in te vullen. Het doel hiervan is om er achter te komen wat er leeft onder mantelzorgers voor mensen met dementie. Zo kunnen we beter opkomen voor hun belangen en voor de belangen van de mensen waar zij voor zorgen. We hebben hen een aantal vragen gesteld in samenwerking met het Nivel en Alzheimer Nederland.

Resultaat onderzoek

Inmiddels is het resultaat bekend van het landelijke onderzoek maar ook van het onderzoek dat door inwoners van de Liemers is ingevuld. Hieronder delen we de belangrijkste resultaten met u. Bij Keten Dementie de Liemers zijn we druk bezig met het jaarplan voor 2023. Daarbij maken we ook concrete plannen over hoe we met de verbetersuggesties uit het onderzoek aan de slag gaan.

Landelijke uitkomsten samengevat

  • Mensen met dementie noemen meer begrip en respect uit de omgeving, passende activiteiten en sociale contacten als belangrijke randvoorwaarden om mee te kunnen blijven doen in de samenleving.
  • Slechts een kwart van de mensen met dementie ervaart voldoende begrip en geduld van medewerkers in de buurtwinkel of supermarkt.
  • Ruim een kwart van de mensen met dementie voelt zich vaak eenzaam.
  • Driekwart van de mensen met dementie gaat niet naar de dagopvang of dagbesteding.
  • Slechts een kwart van de mensen met dementie voelt zich voorbereid op waar hij of zij wil wonen als het thuis niet meer gaat.

Uitkomsten onderzoek de Liemers

KLIK HIER om het hele rapport over de Liemers te lezen.
KLIK HIER of op onderstaande afbeelding voor de samenvatting

Terug naar overzicht